AGHIA portal z francuskiej wsi

Temat: odpowiedzcie mi proszę...
Nie wytwarzanie przeciwciał dotyczy bardzo wąskiej grupy ludzi. Ujemny wynik nie dał Ci spokoju i robisz HCV RNA więc już sobie nie zawracaj głowy przeciwciałami. Nie uważam żeby opisana przez Ciebie sytuacja była szczególnie ryzykowna. Zajmij się czymś do tego wtorku bo najbardziej zaszkodzi Ci stres. Przesunięcie odbioru wyniku nie jest wróżbą niczego złego, we wtorek odbierzesz negatywny wynik.
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=213



Temat: Pytanie o leczenie, okres oczekiwania, gdzie się leczyć ?
Z tego co wiem to warszawie czeka się obecnie nie cały rok. Ja rozpocząłem leczenie w 3 miesiące po ostatecznych badaniach (biopsja, HCV RNA, genotyp), ale tylko dlatego, że zostałem królikiem doświadczalnym nowego leku i udało mi się, jestem wyleczony. Czasami niektóre leki testowane mają lepsze statystyki niż obecne leczenie. Testy leków dzielą się na fazy testów i najniebezpieczniej jest oczywiście brać udział w tej pierwszej, wówczas wogóle nie wiadomo czy lek zadziała na człowieka, a jeżeli tak to w jaki sposób. Im faza dalsza tym bezpieczniejsza. Z wynikami poszczególnych faz można z reguły zapznać się w internecie, więc już na wstępie mniej więcej się wie, czego można się spodziewać i czy warto.
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=346


Temat: roczna terapia przerwana w połowie
witam wszystkich po długim milczeniu
spowodowane ono było tym, że przerwano mi kurację PEGINTRONEM i rybawiryną (miała być roczna) ze względu na zły stan zdrowia
tak jak wszystko było ok przez te pół roku, to nagle totalna zapaść, wylądowałam w szpitalu na ponad 2 tygodnie, z ciężkim zapaleniem płuc i niedokrwistością, strasznie schudłam i osłabłam, cień człowieka
po wyjściu ze szpitala i 3 tygodniowej rekonwalescencji powróciłam normalnie do pracy ..........i znowu się rozchorowałam, 2 tyg kaszlu, goraczki, do tego jakieś antybiotyki, okropność
moja szanas na pozbycie się wirusa oczywiście spadła, zbadam się jesienią na obecność hcv-rna
teraz zamiast zastrzyków muszę za to brać inne świństwo - encorton - tabletki sterydowe
może ktoś zna?
poniżej adres forum na którym można o tym poczytać
http://www.vitalia.pl/ind...rt=7#wpid304920

wiem, że na następną ewentualną kurację będę musiała poczekać jakieś 2 a nawet 3 lata, tak mi powiedziała pani doktor? czy sobą osoby mające podobne "przygody"?
pozdrawiam wszystkich gorąco
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=121


Temat: interpretacja wyniku-po biopsji
Może ktos mi pomoze, bo kompletnie jest zielona w temacie.
Wynik badania: w ocenianym bipunktacie stwierdza się 9 przestrzeni wrotno-żółciowych. Obraz histologiczny odpowiada: hepatitis chronica aggresiva.
Zaawansowanie procesu: wg Schauera 1991 grading:aktywnosć wrotna i okołowrotna 2, aktywność śródzrazikowa 2(total 4) staging 1
wg Ishaka 1995 grading :martwica kęskowa okołowrotna 2, ogniskowa apoptoza i zapalenie 2, zapalenie wrotne 1 (total 5) staging 1.
wg Metavir Cooperativa Study Group 1996 grading 2, staging 1.
Co to zonacza ?
Mam jeszcze wynik badania patamorfologicznego.
W badanej surowicy na substacie HEp-/wątroba małpy metodą immunofluorescencji pośredniej stwierdza się obecność przeciwciał przeciwjadrowych o typie świecenia obwodowym (obrączkowym) i przeciwko jąderkom.
Miano przeciwciał 1 : 640 co to oznacza ? Pani doktor sugerowala koniecznosc oznaczenia przeciwciał przed rozpoczęciem kuracji interferonem .
W badanej surowicy na substracie tkankowym metodą mmunofluorescenyjną nie stwierdza się obecnosci przeciwciał przeciwmitochondrialnych.
W badanej surowicy na substracie tkankowym metodą immunofluorescencyjną nie stwierdza się obecnosci przeciwciał przeciwko mikrosomom nerkowo-watrobowym.
Wynik HCV RNA-3,9x 10 ³ IU/ml, HCV GENOTYP 1b.
Moja pani doktor zakwalifikowała mnie do leczenia interferonem, czekaam w kolejce. Czy przy takich wynikach decydowac się na interferon już, czy mozna jeszcze poczekać, tz byc moze w przyszłosci na inny lek o mniejszych skutkach ubocznych ? Nadmieniam,ze mój alat i aspat w ostanim czasie mocno wzrosł nawet do wartosci 3 cyfrowych .
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=513


Temat: Proszę o Waszą opinie.

Witam. Chciałbym poprosić Was o interpretacje wyników.
Badania robiłem mniej więcej co rok
1. anty HCV+ HCV RNA -
2. ANTY hcv+ hcv rna -
3. anty hcv - hcv rna -
4. 2009.11 - RNA HCV-


A mi się wydaje że to wina zbyt czułych testów anty-hcv. Warto udać się do innej placówki/laboratorium gdzie nie mają tych samych markerów. Podobno w przyszłym roku pojawi sie w aptekach już dostępny test jednorazowy. Więc można sobie robić je anonimowo i szybko.

A powiedz jeszcze jak z innymi wynikami prób wątrobowych ALTAT/ASPAT lub morfologii????? Bo te wyniki raczej mówią że nie ma wirusa do stopnia jego wykrywalności >25Ul/ml. Oraz okres przejścia ze stanu ostrego do przewlekłego zwykle występuje po 1/5roku. I wedy wirus jak był lub został to się zaczyna zwiększać wiremię.

pozdrawiam
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=641


Temat: Proszę o Waszą opinie.
Ale co ma wracać, skoro masz hcv RNA ujemne?

Jak tak bardzo chcesz być chory, to umówmy się na jakąś transfuzję krwi, przynajmniej będziesz miał wreszcie pewność, że masz hcv RNA dodatnie i będzie mniej problemu.

P.S. Oczywiście to był głupi żart na marnym poziomie, ale ileż można czytać jedno i to samo?
Kolega 'daws' miał inną sytuację, bo on miał hcv RNA dodatnie. Jedź na urlop i nie martw się tym, tylko odpoczywaj.

Kurde, to ja się mniej stresuję niż Ty, a podstawy do stresu mam.
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=641


Temat: Terapia rozpoczęta 6 październik 2009 :)
Witam wszystkich, ja wziąłem już 21 zastrzyków, 25 sierpnia miałem robione badanie hcv-rna, 2 tyg. temu w czwartek dowiedziałem się że mam wynik ujemny, dosłownie kamień spadł mi z serca. Teraz kontynuuje terapię i mam nadzieję że taki wynik się utrzyma. A jeśli chodzi o skutki uboczne to nie mam żadnych poza lekkim spadkiem formy i zauważyłem że lekko spadła mi koncentracja, ale nie przeszkadza mi to w normalnym funkcjonowaniu. Ogólnie czuje się świetnie i funkcjonuję normalnie i tego życzę wam wszystkim, nie załamujcie się i nie poddawajcie. pozdrawiam
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=491


Temat: nie wiem co robić
PAti poczytaj tutaj na stronie prometeuszy: http://prometeusze.pl/badania_hcv.php

Jest kilka metod zarówno do wykrywania antygenu anty-HCV jak i badan RNA-HCV.
Skuteczność nie jest nigdy 100% wiec stad może nieporozumienie. Przeczytaj dokładnie tej powyższy link. nie ma sensu żebym to streszczał.

Myślę ze jedynym sposobem jest powtórzenie badania, nic innego lepszego mi nie przychodzi do głowy. Jeśli Ci to nie daje spokoju to tak trzeba zrobić. A skoro jest stłuszczenie to jest podstawa do tego żeby myśleć że coś jest nie tak.
Może odczekaj jakiś czas jeszcze i powtórz badania. Ja przynajmniej tak bym zrobił.

Poprawcie mnie jeśli coś źle zrozumiałem lub źle piszę. Nie jestem specjalistą a tylko początkującym w tych sprawach :)

Pozdrawiam. Powodzenia.
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=61


Temat: Proszę o odpowiedz
Witam
Mam problem.Mąż jest honorowym dawcą krwi, dziś zgłosił się po odbiór wyników i są one następujące:

RNA HCV ujemny a stwierdzono obecność przeciwciał anty HCV (test przeglądowy Abbot Architekt)
Nastepnie krew przesłano na badanie do Warszawy i tam badanie przeciwciał anty HCV testem RIBA(CHiron) wyszło ujemne , jak również RNA HCV ujemne.Czy to znaczy,że ten pierwszy wynik był fałszywie dodatni i mam się nie martwić?

Z góry dzięki za odp.
Majka
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=130


Temat: interpretacja wyników...proszę!
witam

odebrałem dzisiaj wyniki prób wątrobowych:
AST 29 wart.ref 5-40 U/l
ALT 71 wart.ref 5-37 U/l

niepokoi mnie ten podwyższony ALT, czy to może oznaczać WZW C?

mam pewne obawy, bo jakieś 7 tygodni temu miałem kontakt z krwią.
bardzo się przestraszyłem i wykonałem sobie po owym zdarzeniu HCV
RNA- ujemny (po 4 tygodniach)...
Teraz razem z próbami wątrobowymi wykonałem anty HCV (-) < 0,02

czy mogę być spokojny, czy może jednak to być HCV?
Na HBV jestem zaszczepiony-więc to raczej odpada. Mam wysoki poziom
przeciwciał...

Co o tym sądzicie.
Dodam tylko że ostatni nie odżywiam się najlepiej-tzn mało jem i
sporo palę, bo żyję w ogromnym stresie spowodowanym opisaną
sytuacją...
Dodatkowo zacząłem brać leki a dokładnie ASERTIN, czy taki lek może
wpłynąć na ALAT?
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=218